• https://www.facebook.com/humayyapiicmimarlik/



İçmimarlar Odası
Üyesidir.


Hotel Design Show


humay indeco
Remodeling and Home Design
üyesidir.


homify üzerinde  Humay İndeco
Ü
yesidir.

Evinizde Yedekte Olması Gereken 10 Şey

Almayı unuttuğumuz basit tedbirlerden dolayı bazen ev hayatımız zorlaşır. ''Bu kadar basit bir şeyi nasıl oldu da atladım'' diyerek kendimize kızar, hayışanırız. Oysa, alabileceğimiz küçük önlemlerle bu sürprizlerin üstesinden gelebiliriz.


1.    YEDEK AMPULLER 
Evin en olmadık bölümünde ve en olmadı k vakitte, yerine yenisini takalı henüz birkaç ay olmuşken anahtara dokunur dokunmaz en gerekli ampul patlayıverir. Tırım tırım bir yenisini aramaya başlarız, bulamadığımızda ise daha az kullanılan bir noktadan bulduğ umuz ilk ampulü sökmeyi düşünürüz. Bulduğumuz ise ya çok parlaktı r ya da çok kör. Evinizde mutlaka yedek ampul bulundurun. Banyo ve yatak odası aynaları için endirekt silver ya da gold akkor ampuller, yatak odasında baş ucu lambaları için dimlenmeye uygun ve buzlu ampuller, oturma hizasında yanan genel aydınlatma elemanları için orta güçte (60 /40 watt) soft ampuller, sık ve uzun süreli kullanılan armatürlerde sarı tonlarda tasarruşu ve geri dönüşümlü yeni nesil ampuller, buzdolapları için 15 watt gücünde E14 duylu biber ampuller ve mutfak tezgahı gibi alanları aydınlatmak üzere opal ralina ampuller, 12 voltta çalışan halojen biberler ya da parmak fluoresanlar gibi...


2.    PİLLER 
Evlerimizde birçok alet pil ile çalışı yor, hem de tahminimizden de fazlası... Gecenin bir yarısı bittiği için sabah kurduğunuz vakitte çalmayan saatin azizliğine uğradığınız günler olmuştur. Yenisini alıncaya kadar nereden ne söksek diye düşünürüz. Saatler, traş makinaları, uzaktan kumandalar, el fenerleri, fotoğraf makinaları ve fazlası... Her zaman evinizde yedek piller bulundurun. İhtiyacınıza göre 1.5 voltluk kalem ya da 9 voltluk yassı piller gibi... İşi bittiğinde geri dönüşüm kutuları na atmak üzere biriktirebilirsiniz. Unutmayın, doğa kendini tek bir pil için en az 400 yılda onarabiliyor.


3.    UZATMA KABLOLARI 
Bir sorun da elektrikli aletlerin ya da aydınlatma elemanlarının fişlerinin durmasını istediğim noktadan güç kaynağına ulaşamamasıdır. Doğru projelendirilmeden yerleştirilen bu prizler olmaları gereken yerlerde olamayabiliyor. Akıllı saklama çözümlerinin kablo dağınıklığı sorununu ortadan kaldırmasıyla birlikte uzatma kablolarını kullanır olduk. Bu yüzden birkaç adet uzatma kablonuz olmalı.


4.    ÇOĞALTICI SEYYAR PRİZLER 
Yaşadığımız sıkıntılardan biri de doğru projelendirilmemiş elektrik tesisatının azizliğine uğramak. Bilgisayar başında iki satır bir şeyler yazmak ya da başka bir sebeple şarjı bitmek üzere olan cep telefonumu da yatmadan evvel şarj etmek istiyorum ve her defasında adaptörü takacak boş bir priz girişi arıyorum. Amerika'daki gibi bir elektrik standardizasyonumuz yok malesef. Amerika'da bırakın duvarı, yerlerde dahi priz görmek mümkündür. Konacak kanepenin yanında yanması muhtemel bir abajurun kablosunu ortada göremezsiniz sanıyorum. Çoğumuzun evinde giriş kapısının yanındaki prizden başka bir elektrik çıkışı bulunmaz genellikle. O yüzden evinizde fazladan birkaç adet uluslararası standartlara uygun üretilmiş çoğaltıcı bulundurun.

5.    YAPIŞTIRICI BANTLAR 

Evde bir şeyleri yapıştırmak durumunda kalabilirsiniz. Koli bandı, seloteyp ve elektrik bandı bu yapıştırma ihtiyacına çözüm olarak sayılabilir. Ağır bir mobilyanı n altında ezilerek zedelenmiş bir uzatma kablosunu değiştirinceye kadar tedbir altına almak ya da damlayan bir kalorifer borusunu tesisatçı gelinceye dek koli bandı ile sarmak vakit kazandırabilir.

6.    EL FENERİ 
Elektrik kesintisine en alışık ülkelerden biriyiz sanırım. Büyüyen şehirlerin ve artan tüketimin yükünü kaldıramayan eski trafolarımız en olmadık zamanlarda bizi karanlığa mahkum edebiliyor. En modern kentler, caddeler bile bu sorunu her an yaşayabiliyor. Her zaman evinizde ve hatta mümkünse yanınızda da parmak boyu dahi olsa fener bulundurun ve kolay ulaşılabilir bir noktada muhafaza edin.

7.    MERDİVEN 

Bir ampulü değiştirmek için üzerine çıktığım bir sandalyenin azizliğine uğ radığımdan beri evimde her zaman bir merdiven bulundururum. Yükseklerde sandığınızdan daha fazla işiniz olabilir; patlayan bir ampulü değiştirmek, yüksek bir raftan tencere ya da benzeri bir şey indirmek, perde ve storları ray yada kornişlere takmak ya da çıkartmak gibi... Bir merdiven, üzerine çıkılacak bir çok şeyden daha emniyetli bir çözüm olacaktır.

8.    KEÇE 

Özellikle laminat ya da masif parke kaplı evlerin en büyük problemi ne kadar dikkat ederseniz edin, ne kadar kollarsanız kollayın zeminin çizilmesidir. Özellikle hareketli eşyaların her yer değiştirişinde zeminde bir iz bıraktığı aşikardır. Sandalye, sehpa ya da masa gibi arada hareket ettirdiğiniz eşyalarınızın ayaklarına ummadığınız anda parçalandıklarında dahi yapıştırmak üzere birkaç blok yapı şkanlı keçe bulundurun.

9.    ADAPTÖR 

Aydınlatma elemanlarını önceleri yurtdışından sipariş ettiğim için bir priz uyumsuzluğundan muzdaribim. Orijinal kordonlarını kesmek zorunda kalmaksızın yassı Amerikan fişlerini Avrupa'nı n silindirik prizlerine uydurmanı n en iyi yolu evde birkaç adet adaptör bulundurmaktır. Traş makinası, DVD oynatıcılar gibi birçok elektrikli alet de bu ayrıntıya dikkat edilmeden ithal edilir oldu. Eskiden çok zor bulunurlardı ancak artık teknoloji marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

10.    ELDİVENLER 

Evde kimi zaman tahmin ettiğimizden de fazla kimyevi maddelere dokunuyoruz. Kullandığımız deterjanı n bile el ile 20 dakikadan fazla temas etmesi sakıncalıdır örneğin. Kimyevilerle temas ya da herhangi benzer bir iş için evinizde her zaman birkaç adet plastik eldiven bulundurun.

 

 

Kaynak: Evim Dergisi