• https://www.facebook.com/humayyapiicmimarlik/



İçmimarlar Odası
Üyesidir.


Hotel Design Show


humay indeco
Remodeling and Home Design
üyesidir.


homify üzerinde  Humay İndeco
Ü
yesidir.

BANYONUZDA YER AÇMAK İSTER MİSİNİZ?

 

 

Banyoda yer bulmaya gelince iki zorlukla karşılaşırız. Sınırlı alan ve bir sürü eşya. Bu akıllı tasarım fikirleri ve ipuçları ile yer darlığından kurtulun

Kozmetikler ve ilaç kutuları gibi küçük eşyalar kendiliğinden çoğalıyor gibidir; bir yandan da büyük havlular ve kağıt ürünler hem el altında olmalı hem de kuru kalmalıdır.

Banyolarınızda işinize yarayacak yer açma ipuçlarına göz atın...

1. Mobilyaları en iyi yer açma araçları olarak kullanın. Şifonyerinizi banyo aynasına çevirin.

Ahşabı poliüretan kullanarak suyun vereceği olası hasarlardan koruyun. Şifonyerin içindeki bir kısım alanı musluk borusu için kullanacağınızı unutmayın; yer açmak için, gerekirse boruları duvarın içine yerleştirin ve duvara monte edilen bir musluk kullanın.

2. Üçlü kullanım fonksiyonu olan saklama üniteleri seçin. Maksimum alan için tavana başvurun ve kapı arkasındaki raflar, çekmeceler ve açık sergi alanından yararlanın.
 
3. Duvarları açık raflarla süsleyin. Geçişi engellemeyen duvarlar, kapılar ya da sabit eşyalara raflar yerleştirilebilir. Dekorunuza uyan ilginç kaplar hem eşyaları gözden uzakta tutar hem de rafları süsleyebilir. Dekoratif ve az kullanılan eşyalar için tavana yakın rafları kullanın.

4. İlaç dolaplarına ekstra raf ekleyin. Var olan dolaplardan yararlanmak için cam rafları tutacak ekstra çentikler ekleyin; bu raflar hemen hemen her hırdavatçıda yaptırılabilir.

5. Dairenizde, saklama aksesuarlarını duvarlarınıza zarar vermeden monte edin. Plastiklerle yüzeylere tutturulan kaplar ve rafları deneyin. Bunların delikleri ve kancaları usturalar ve bezler için yer sağlar. Çubuk üstüne monte edilen raflar da çivi gerektirmeyen bir seçenektir. Altında raflar bulunan üniteler kullanın.

6. Delmeden yer açmak için aşağıya bakın. Saklama ünitesi, görünümüyle alışılmış aynanın yerini alabilir ama saklama alanı kaybolabilir. Kullanışlı rafları, havlu çubukları ya da diğer saklama özellikleri olan üniteleri tercih edin.

7. Esneklik sağlamak için istiflenebilir çöp kutuları kullanın. Az kullanılan eşyalar daha fazla kullanılan şeylerin olduğu kutuların altına ya da arkasına konulabilir. Bu kutular eşyaları daha düzenli ve organize tutar (örneğin, saç ürünleri, bezler).
  
Kirli çamaşırlarınızı gömme bir sepetin içinde gözden uzak tutun.

8. Kirli çamaşırlarınızı ihtiyacınız olan yere koyun. İstifleme özelliği olan dolaplar tercih edin. Sepetin kolayca ortadan kaldırılması çamaşırlarınızı çamaşır makinesine ve kurutucuya atmanızı kolaylaştıracaktır.

9. Kutuların üstünü etiketleyin. Etiketleme gereksiz alışverişi önler, çünkü her eşyanın içinde yaşayacağı ayrı bir alan vardır.
  
10. Kapılarda saklama alanı yaratın. Çok değerli olan duvar alanının boş kalması için banyo kapısının arkasına çengeller, halkalar ya da havlu çubukları yerleştirilebilir. Ya da aynanın veya dolabın içine bu tarz cankurtaranların küçüklerini yerleştirin.
  
Dar alandaki tüm köşelerden faydalanın.

11. Köşelere ve kenarlara yayılın. Özellikle daha küçük banyolarda, oyuklar hareket alanını kısıtlamadan gereken alanı sağlar. Tesisat borularını ve duvardaki kolonları içine alan kısmi duvarlar saklama alanı olarak çok daha uygundur.

12. Aile üyelerine birer tane kutu verin. Her aile banyosunda, aile üyeleri, kişisel kutularında temel banyo eşyalarını saklayabilirler; bu kutular kullanımdan sonra yatak odasında ya da dolapta saklanabilir. 
  
Cam kapılar dolapların yüzeylerini aydınlatmaya yarar.

13. Dağınıklıkları ortadan kaldırın ve ışığı buzlu camla ya da aynalı kapılarla yansıtın. Diş macununuzu ve tıraş kreminizi, kendi görüntünüzü ve güzel görüntüyü yansıtacak aynalı dolap kapaklarının ardına gizleyin. Yüksek dolaplar neredeyse tavana değer ve dikey alandan akıllıca faydalanılmasını sağlar.
  
Saklama alanı da sunan bir ünite ile odayı ikiye ayırın.

14. İki işlevi olan oda ayraçları tasarlayın. Bu ayraçların klozete yakın tarafında havlular, eşyalar ve telefon için bölmeleri olsun. Koşu bandına yakın olan diğer tarafta da bir TV seti bulunabilir.

15. Küçük alanlardaki tuvalet üstü seçeneklerini deneyin. Tuvaletin kullanımına engel olmayan dolaplar ve raflar tuvaletin üstünde yer alabilir. Ancak, tuvalet ile raf arasında tuvalet arızası durumunda su haznesini çıkarabilecek kadar yer bırakın.
  
Küçük aksesuarlar ve duvara monte edilen musluklar yer kazandırır.

16. Ferahlık veren ayaklı lavabo ile lavabo altındaki yerden tasarruf edin. Cam tezgah sayesinde iki lavabo fazladan alan sağlar. Altına koyulacak ince bir çekmece eşyaları el altında tutar.

17. Duvara monte edilen saklama alanları kullanın. Raflar ve pencere aparatları, az yer kaplayarak geniş saklama alanı yaratır. Çıkarılabilen kutuları olan saklama küpleri de yer açmanın pratik yollarından biridir.
  
Tek başına ayakta duran çekmeceler cazip bir sergileme rafı olabilir.

18. Eşyaları kolayca erişebileceğiniz yerlere koyun. Çekmeceler ve raf üniteleri ile ayaklı lavabonun yakınına saklama alanları yerleştirin. Ya da havlular, sabunlar ve kozmetikleri koymak için bir sandık ya da küçük bir gardırop koyun.

19. Tezgah üstlerini düzenli tutun. Kullanılmadıkları zaman eşyaları çekmecelerin içine girebilecek, dolap kapaklarının arkasına ya da rafların üstüne koyulabilecek kutulara koyun; böylelikle küçük tezgahlar bile geniş görünecektir. 

20. Tarihi geçmiş kozmetiklere, ilaçlara ve temizlik malzemelerine elveda demeyi öğrenin. Pahalı oldukları için banyonuzdaki hiç kullanmadığınız ürünlerden vazgeçemiyor musunuz? Çocuklar ve hayvanlar için zararlı olabilecek kimyasallar içeren eski ürünlerin boşuna yer kapladığını unutmayın.
  
Duvar girintilerindeki gizli yerlere sahip çıkın.

21. Alçak yerlere sahip çıkın. Bu ince duvar küçük şişeler ve kavanozlara büyük yer açar. Kapı kapalıyken, bu eşyalar gözden uzak kalır.

22. Köşeleri kesmeyin. Köşe raf üniteleriyle köşeleri kullanın. Cam raflar şeffaf olduğundan mekanın daha açık görünmesini sağlar.
  
Dekoratif bir panelden uzunlamasına bir saklama alanı yaratılabilir.

23. Dekoratif bir paneli uzunlamasına bir saklama alanına dönüştürün. Yeni dolaplarda genelde böyle gömme özellikler vardır, ya da var olan aynalı dolapta değişiklik yapmak için mafsallı bir ünite ve bir kutu kullanabilirsiniz. Daha fazla kolaylık için gizli bir elektrik çıkışı yaptırın. Banyodaki tüm elektrik çıkışlarında güvenlik için kaçak önleyici olduğundan emin olun.

24. Basamaklı bir tabureyi gizli bölmeye koyun. Aynalı dolabın alt çekmecesine çocukların lavaboya erişmesini sağlamak için basamaklı bir platform yerleştirilebilir. Kullanılmadığı zaman platform dolabın içine itilir.
  
Bir etajer, köşede dekoratif bir saklama ünitesi olabilir.

25. Ayaklı ya da dolaplı lavaboda saklama alanı yaratın. Dolap üstünde bir bölme ve bir köşe etajeri bu küçük banyoda hareket alanını kısıtlamadan saklama alanı yaratır.
  
Rahatlık için aynalı dolaba bir havlu askısı takın.

26. Gelenekselin dışındaki aynalı dolapların saklama potansiyelini arttırın. Bu havalı özel dolapta lavaboya yakın bir havlu rafı ve katlanmış havluların altına da bir raf bulunuyor. Yan tarafta bulunan raflı bölme banyo malzemelerini düzenli tutar.

27. Oyuncakları düzenleyin. Lastik ördekleri ve diğer banyo oyuncakları için köşe sehpası, raf ya da küvete doğru sarkan bir ağ kullanın. Oyuncakları alçak yerlere koymak en iyisidir, böylelikle çocukların onlara erişmeye çalışırken düşme riski olmaz. 

28. Her gün kullanmadığınız her şeyin gözden uzak tutun. Bu eşyalar evin herhangi başka bir yerinde de saklanabilir, belki de banyoya yakın bir çamaşır gardırobu olabilir; böylelikle her gün kullanılan değerli şeylere yer açılmış olur.

29. Kapalı kapılar ardındaki dikey alanlardan en iyi şekilde yararlanın. Fark ettiğinizden daha fazla saklama alternatifiniz olabilir - - var olan dolabın içine ek raflar ve sepetler eklemeyi deneyin.

30. Camların yer darlığını azaltmasına izin verin. Pencerenin bir ucundan diğerine uzanan şeffaf cam raflar kullanın böylelikle hem bir teşhir alanı yaratır hem de ışığı kesmemiş olursunuz.

 

 

KAYNAK - emlak.sabah.com.tr GÖRSEL - ikea mutfak